martes, 3 de febrero de 2009

Les destrosses provocades pel vent a Montcada i Reixac superen els 900.000 euros

El temporal de vent del cap de setmana del 24 i 25 de gener ha provocat danys a Montcada i Reixac valorats en 914.466 euros, segons l’estimació que ha fet la regidoria de Serveis Municipals després de més d’una setmana recopilant dades. La caiguda d’arbres i les afectacions a les zones verdes han suposat la major part del cost, amb 684.961,29 euros, mentre que la reparació dels desperfectes en dependències municipals, la reposició de senyalització, de mobiliari urbà i els treballs d’intervenció a la via pública s’han valorat en 229.505 euros.

Segons l’informe de la Brigada Municipal, s’han comptabilitzat fins a 150 arbres caiguts, sent les zones més afectades Gallecs, el Bosc d’en Vilaró i el parc de Ca n’Oller (Terra Nostra). Tots els barris del municipi, però, han patit destrosses.

Els danys comptabilitzats fins ara a tota la comarca superen els 6 milions d’euros, segons va comunicar ahir el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental, reunit de forma extraordinària per valorar els efectes del temporal de vent, i al qual va assistir el regidor de Serveis Municipals i Manteniment, Sergio Hermoso, en representació de l’Ajuntament de Montcada i Reixac.

El Consell va aprovar sol·licitar a l’Administració de l’Estat i a la de la Generalitat de Catalunya el reconeixement de la situació d’excepcionalitat i d’emergència, per tal de poder gaudir dels ajuts que puguin habilitar-se. També va acordar demanar a la Generalitat que habiliti línies d’ajut extraordinàries que permetin als ajuntaments fer front a la situació creada de manera eficient, en especial pel que fa a la retirada d’arbres i altres elements de la via pública, a la reparació de les destrosses en equipaments i infraestructures públiques i a la retirada dels arbres tombats a les zones forestals abans de l’arribada de la campanya de prevenció d’incendis.

Igualment es va aprovar sol·licitar a la Generalitat la creació de línies d’ajuts específiques per a particulars, empreses i explotacions agràries, ramaderes i forestals que hagin vist malmesos els seus habitatges, instal·lacions i béns de producció. A més, s’exigirà a les companyies subministradores de serveis l’aplicació de tots els mitjans humans i tècnics necessaris per al restabliment total dels serveis el més aviat possible i de manera adequada i definitiva.

El Consell va aprovar un document on es requereix la millora de les comunicacions i la coordinació des de la Generalitat, així com la seva pròpia interdepartamental, en situacions d’emergència o de naturalesa catastròfica.

L’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, ha assenyalat que “el nostre ha estat un dels municipis més afectats, per la important massa forestal amb què comptem, i, malgrat els esforços del personal municipal i els voluntaris de Protecció Civil i l’Agrupació de Defensa Forestal, necessitem l’ajut de les administracions supramunicipals per poder fer front a les greus destrosses que hem patit. Prop d’un milió d’euros és una quantitat molt important perquè la pugui assumir el nostre Ajuntament en solitari”.

No hay comentarios: