martes, 15 de septiembre de 2009

El nou Museu d'Art de Cerdanyola ha obert les seves portes


El restaurat edifici modernista de Can Domènech, amb els vitralls de les Dames de Cerdanyola, serà inaugurat aquesta tarda. Les obres van començar el 2006 i han culminat enguany amb la clara intenció de convertir-se en un nou espai de recuperació, conservació i difusió del nostre patrimoni artístic, sobretot pel que fa a l’època modernista, noucentista i l’art déco.

El nou Museu d’Art de Cerdanyola - Can Domènec obrirà avui les seves portes amb un acte inaugural en el que se celebrarà la recuperació d’aquest històric i emblemàtic edifici modernista així com la recuperació d’un repertori excepcional de vitralls, també modernistes, entre els que destaca el tríptic les Dames de Cerdanyola.

L’Ajuntament es va plantejar fer-hi el museu l’any 2003, recuperant l’aspecte originari d’un edifici que reflecteix la història de Cerdanyola des de finals del segle XIX fins a l’actualitat.

El recuperat edifici compta amb tres plantes. En la primera d’elles se situa l’exposició permanent que té com a eix principal el modernisme i la colònia d’artistes de Cerdanyola. Destaquen tres sales, la dedicada a la família Balcells-Buïgas, la de Josep de Togores, la d’Ismael Smith i, com no, la de les Dames de Cerdanyola, on es pot gaudir dels excepcionals vitralls.

En la segona planta hi ha una sala d’art contemporani, amb els cartells del Festival Internacional de Blues que al llarg dels anys s’han anat encarregant a diversos artistes, i una sala d’actes amb capacitat per a 140 persones. Finalment, el tercer pis acull un magatzem.



Un edifici amb molta història

Can Domènech va néixer l’any 1894, obra de l’arquitecte Gaietà Buïgas, com a teatre-casino i punt d’afluència de la colònia d’artistes d’aquell moment. L’edifici, al llarg de la seva història, ha estat també torre d’estiueig i, posteriorment, seu dels laboratoris farmacèutics Domènech, on es fabricava el famós "Lápiz Termosan”. El director del MAC, Josep Maria Romero, explica que en totes aquestes etapes la casa va patir diverses transformacions que han provocat ara un intens i laboriós treball de recuperació de l’obra.

Les nombroses donacions, dipòsits i adquisicions dels darrers anys han enriquint considerablement el fons artístic de l’Ajuntament de Cerdanyola.

Moltes d’aquestes obres podran ser ara del gaudi de tota la població.

D’aquest fons destaquen molt especialment els vitralls les Dames de Cerdanyola que, segons Romero, són la joia del modernisme a la nostra ciutat i “el punt culminant del vitrall modernista català”.

La recuperació d’aquestes peces no ha estat fàcil. La família Domènec n’era la propietària i amb ella s’ha hagut de negociar la seva compra al llarg del temps. Després de diverses propostes i dificultats, ha estat el Consorci del Centre Direccional qui ha adquirit els vitralls per un preu de 90 mil euros i els ha dipositat a l’edifici de Can Domènech. Segons indiquen des de l’Ajuntament, tots els grups municipals van signar un document en el que es donava el vist-i-plau a l’adquisició dels vitralls per part del Consorci.

No hay comentarios: