martes, 22 de septiembre de 2009

CERDANYOLA: La UAB comença el curs a la recerca de l'excel.lència però amb conflicte sindical



Fotos: J.R.Urbano
La UAB comença el curs a la recerca de l'excel.lència però amb conflicte sindical
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha inaugurat oficialment avui el curs acadèmic 2009-10 que dedicarà a la Comunicació i que suposa l'adaptació plena a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), conegut com Procés de Bolnya. Abans de l'acte, representants dels treballadors han intervengut per acusar la rectora, Ana Ripoll, d'autoritarisme i antisindicalisme.

La candidatura de la UAB a la declaració com a campus d'excel.lència internacional ha centrat avui el missatge d'obertura del curs acadèmic de la rectora de la UAB, Ana Ripoll, en què ha destacat l'esforç d'adaptació a l'EEES i la "gran acceptació" que han tingut les titolacions de grau. Ripoll indica que s'ha passat de 4 a 77 titolacions adaptades a Bolonya en aquest nou curs.

La rectora afirma l'objectiu de ser pol de referència d'Investigació+Desenvolupament+innovació (I+D+i) al Mediterrani i el sud d'Europa amb la declaració de campus d'excel.lència. Segons Ripoll, això permetria "atraure talent i empreses" a una zona on ja hi ha el Sincrotró i el Parc Alba i l'Eix de la B-30. Per això, Ripoll reclama un bon finançament de les universitats i aposta per una redistribució de recursos buscant l'equilibri i amb un millor sistema de govern de la Universitat.

El comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat, Joan Majó, per la seva banda, reafirma el compromís del Govern de "mantenir les inversions en investigació", tot i la necessària política d'austerirtat. Majó destaca els objectius estratègics que ha de seguir la UAB, entre els que esmenta, l'excel.lència acadèmica, redefinir el seu paper com motor de canvi, , reforçar l'autonomia amb avaluacions externes, tenir un sistema transparent de comptes, tenir una oferta acadèmica que fomenti el pensament crític i potenciar la recerca d'alt nivell internacional.

En aquest sentit, l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, s'ha mostrat plenament disposat a sumar sinèrgies per fer de la regió metropolitana un eix competitiu en què el Parc Alba, el 22@ i el Parc del Llobregat siguin "el triangle d'innovació de Catalunya". Morral ha remarcat la "imminent posada en marxa del Sincrotro" i l'obertura de l'Eix de la Ciència per connectar la Plana del Castell amb el campus com element destacat per fer també una ciutat d'excel.lència.

La transferència de coneixement també ha estat punt destacat de la intervenció de la presidenta del Consell Social de la UAB. Alícia Granados recorda l'important paper de la Universitat en la societat civil, especialment en temps de crisi. Segons Granados, l'Autònoma, a més de formar, ha de generar opinió i liderar la resposta de la societat.

En aquest procés de potenciació de la recerca, avui s'han lliurat els primers Premis a l'Excel.lència Investigadora per distingir els 6 millors treballs publicats sobre ciència experimental, humanitats, ciències de la salut, tecnologia i ciències socials.

Conflicte sindical

Abans d'iniciar l'acte institucional, els representants sindicals de professorat, investigadors i personal d'administració han protagonitzat una protesta en que han acusat Ripoll d'actituds autoritàries i antisindicals. Els treballadors exigeixen obrir negociacions laborals "aturades en tots els àmbits i afirmen "no poder aguantar més temps el retrocés en les condicions de treball" al temps que acusen Ripoll de negar-se a complir els acords sobre condicions laborals. Els representants sindicals reclamen el "respecte als àmbits de negociació com a pas previ per adoptar decisions que afectin les condicions laborals dels treballadors i el compliment escrupolós dels acords pactats amb anteriors equips de govern mentre no siguin modificats de mutu acord". Joan Torregrossa, representant sindical, indica que s'ha fet fóra als delegats de personal de les comissions delegades de Consell de Govern sense cap explicació ni proposar cap alternativa.

La rectora els ha acusat de "faltar a la veritat" i ha assegurat que les vies "tradicionals de participació segueixen obertes", però remarca que s'ha de separar "la negociació sindicals dels òrgans de govern" de la UAB. Ripoll afirma que el Consell de Govern ha reduït la participació dels diferents agents socials, no només dels sindicats.

Lliço inaugural

Pel que fa a la lliçó inaugural del curs, el professor José María Ricarte, catedràtic de Creativitat Publicitària de la UAB, no ha pogut pronunciar-la per motius de salut. El professor Bonaventura Bassegoda ha llegit la lliçó de Ricarte titulada "Ciencia y creatividad en la era de la comunicación" que destaca que la creativitat i la ciència pretenen una mateixa cosa: "fer visible el món existent". Ricarte, que obre així l'Any de la Comunicació al campus de l'Autònoma, considera que l'evolució humana està marcada per "l'emergència de l'estratègia creativa i comunicativa". Per al professor, ciència, comunicació i creativitat "són els components del que es coneix com a pensament productiu".

L'inici de curs acadèmic s'ha fet per primer cop amb adaptació per fer la sala d'actes del rectorat infoaccessible amb subtítols i traducció en llenguatge de signes i amb l'objectiu que totes les persones puguin seguir les activitats independentment de les discapacitats sensorials.

No hay comentarios: