lunes, 21 de septiembre de 2009

CERDANYOLA: El doctor Josep Ferris afirma que els residus de Can Planas suposen un risc per a la salut

L'oncòleg de pediatria, Josep Ferris, explica en una conferència a l'Ateneu, organitzada per la Plataforma Cerdanyola contra els abocadors, que les substàncies contaminants provinents d'abocadors com el de Can Planas suposen un risc per a la salut de les persones.
D'esquerra a dreta, Josep Ferris, Roger Caballé i Òscar Pérez
Foto: J.R.Urbano

La relació entre salut i medi ambient, repte de la medicina del segle XXI
L’oncòleg infantil de l’Hospital de la Universitat de València, Josep Ferris, assegura que “hi ha evidències científiques que indiquen que les substàncies contaminants provinents d’abocaments incontrolats suposen una afectació per a la salut de les persones”. Així es va manifestar en la conferència realitzada dissabte a l’Ateneu, un acte organitzat per la Plataforma Sense Abocadors, que havia quedat ajornat el 6 de juny passat.
Segons Josep Ferris, a l’abocador de Can Planas n’hi ha un bon nombre d’aquestes substàncies perilloses que suposen un risc greu per a la salut com ara mercuri, crom, arsènic, alumini o bari i, per tant, encoratja la ciutadania perquè exigeixi als representants polítics una solució definitiva per al problema.
L’origen de Can Planas i la seva situació actual va precedir la conferència de l’oncòleg valencià, en una intervenció a càrrec d’Òscar Pérez, del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA). Pérez afirma que Cerdanyola no només era terra d’abocaments fa uns anys sinó que ho continua sent ara amb l’argilera Elena. El membre del CEPA remarca que a Can Planas hi ha “residus barrejats i de diferents tipologies, tot i que els més perillosos són els industrials”.
Òscar Pérez explica que les conclusions de les anàlisis de les mostres preses a l’abocador indiquen que “se superen els nivells de referència de toxicitat establerta per l’Agència de Residus de Catalunya i els nivells de risc acceptable per a usos urbanístics: tant residencials, comercials o d’equipaments”. Per al representant del CEPA la solució adoptada per a la remediació de Can Planas “és provisional i no definitiva” i “està consolidant la situació de risc perquè no garanteix al 100% la no afectació de les aigües subterrànies”.

Segons Pérez la solució finalment aprovada per a la remediació de l’abocador “tindrà un impacte negatiu per al medi ambient durant l’execució dels treballs i només s’ha triat per ser la que té un cost inferior a la resta d’alternatives, necessita un temps menor d’execució i és compatible amb el desenvolupament del Pla urbanístic”.
La vulnerabilitat infantil
Després de la introducció d’Òscar Pérez, el doctor Ferris, coordinador de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica, de l’Hospital de València, pionera a l’Estat i a la Unió Europea, va explicar que un dels principals reptes de la medicina al segle XXI “és abordar la connexió entre salut i medi ambient”. L’oncòleg infantil remarca la importància d’investigar les causes de les malalties per, d’aquesta manera, “evitar-les i que no apareguin”. No obstant això, critica que “el 99% del pressupost sanitari al país es dedica al diagnòstic i al tractament de les malalties i només l’1% a la investigació”. En aquest sentit, comenta que tot i que en 25 anys, s’ha avançat molt pel que fa al diagnòstic i a la supervivència dels infants amb càncer, encara es desconeixen les causes que provoquen aquesta malaltia.El doctor Josep Ferris assenyala que les malalties són el resultat d’una combinació variable de dos determinants: un d’intern o constitucional i un altre d’extern o mediambiental. Segons Ferris, de les dues terceres parts de la càrrega de malalties atribuïbles a factors externs o mediambientals, un 40% recau en la població menor de 5 anys.
El pediatra explica que comparativament amb el pes d’un adult un nen “respira, beu i menja més que una persona adulta i encara té el sistema immunològic immadur i té menys mecanismes per afrontar la penetració de contaminants”. L’especialista, assegura que la incidència de malalties en les persones es deuen en un 95% a factors externs o medi ambientals i només en un 5% a factors constitucionals. Josep Ferris alerta de la perillositat de l’abocador de Can Planas, atès les conclusions de l’estudi d’IDOM, i indica que n’hi ha “multitud de contaminants perillosos per a la salut de les persones i no hi ha cap mínim de seguretat avui dia per a la població infantil”.
Per això encoratja la ciutadania per exigir als representants poltics una solució definitiva per a aquesta problemàtica.
Després de la xerrada de Josep Ferris es va obrir un torn de preguntes del públic assistent a l’acte.

No hay comentarios: