lunes, 21 de septiembre de 2009

CERDANYOLA: La festa de la llengua avisa dels perills que corre el català


La flama del Correllengua arribava aquest cap de setmana a Cerdanyola recordant la figura d'un dels escriptors més llegits i compromesos del país, Manuel de Pedrolo, i amb una crida a que la ciutadania prengui consciència de la seva responsabilitat envers el futur del català.

"Si perdem la llengua, perdem el país. Assumim, per tant, la nostra responsabilitat i treballem, cadascú des del seu àmbit, per petit que sigui, per tal que la llengua i el país assoleixin l’únic estatus polític que els pot retornar la normalitat. Treballem, en definitiva, per normalitzar políticament el nostre poble, perquè normalitzant-lo normalitzarem també la nostra llengua i la nostra vida".

Amb aquestes paraules l’escriptor Víctor Alexandre donava la benvinguda diumenge passat a la flama del Correllengua 2009. Des de la plaça de l’Abat Oliba, Alexandre feia lectura del manifest de l’acte, redactat per ell mateix, en el que fa una defensa de la llengua catalana, el principal objectiu d’aquesta iniciativa que organitza la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).

Nombroses entitats del municipi es van donar cita, dissabte, a la plaça de Jaume Grau i, diumenge, a la de l’Abat Oliba amb la intenció de fer visible el suport de la societat civil a la normalització de l’ús social del català.

El programa del Correllengua s’obria divendres passat amb
una xerrada sobre Manuel de Pedrolo, l’autor al qual se li dedica enguany l’acte, que comptava amb la presència del vicepresident de la Fundació Pedrolo, Josep Poveda, i la filla de l’escriptor, Adelais de Pedrolo.

La plaça de Jaume Grau i Altayó va ser el segon escenari escollit per continuar amb les activitats. Durant tota la jornada es va oferir una mostra de cultura catalana, , un dinar popular, actes infantils i esportius diversos i, per acabar, diverses actuacions.

Els actes continuaven diumenge a la plaça de l’Abat Oliba. Els nois del Cerdanyola Futbol Club van ser els encarregats de transportar la flama del Correllengua des de la plaça de Sant Ramon i fins a la plaça de l’església escoltats pels Trabucaires, els Diables de Cerdanyola i el grup de Tambors de la Casa d’Aragó. A continuació, Víctor Alexandre feia la lectura del manifest i la directora de la companyia In-fusió Teatre, Teresa Canas, interpretava un fragment de l’obra Límits, de Manuel de Pedrolo.
Alexandre creu que el català es troba en una situació crítica, en una situació de degradació en la que la llengua s’està convertint cada cop més en un patuès, en un dialecte de l’espanyol. Per a l’escriptor tots tenim una responsabilitat en l’evolució del català i tots hem de fer un esforç per aconseguir que la nostra llengua continuï viva.

La plaça de l’Abat Oliba s’omplia posteriorment d’actuacions teatrals, musicals i de dansa. Cerdanyola mostrava així, el seu màxim suport al català i a la seva normalització.

No hay comentarios: