lunes, 23 de noviembre de 2009

El pla del Barça s'entrebanca a Montcada

El terreny a la Torre dels Frares no compensa la superfície d'equipaments que es requalificarà a la parcel·la del Miniestadi

L'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona ha justificat per un «excés de feina» l'endarreriment en l'aprovació inicial de la reordenació de les instal·lacions del Futbol Club Barcelona (FCB) al districte de les Corts.
Aquesta, però, és una veritat a mitges. També han aparegut problemes amb el terreny de Montcada i Reixac que ha de compensar la pèrdua d'equipaments esportius que es produirà amb la requalificació de la parcel·la del Miniestadi.
Responsables dels dos consistoris han indicat que el solar amb activitats privades a la llera del Besòs és insuficient en metres quadrats i podria resultar més car d'adquirir del que es va preveure. Per superar aquests entrebancs, s'ha posat en marxa la recerca d'un segon terreny dins del municipi del Vallès Occidental.
Des de l'àrea que dirigeix el quart tinent d'alcalde de Barcelona, Ramon García-Bragado, s'ha assegurat que l'aprovació, en tràmit inicial, de la modificació del pla general metropolità (PGM) que ha de permetre convertir en sòl urbanitzable les 7,06 hectàrees de la parcel·la del Miniestadi, propietat del FCB i ara qualificades d'equipaments esportius, es consumarà al desembre, amb dos mesos d'endarreriment respecte al que es va anunciar després de la signatura del conveni de reordenació dels terrenys del Barça a les Corts. «El projecte no està parat», afirmen els portaveus d'Urbanisme, però altres responsables municipals, tant del consistori barceloní com del de Montcada i Reixac, han indicat que el terreny a la Torre dels Frares que es va determinar en l'acord del juliol entre l'alcalde Jordi Hereu i el president blaugrana, Joan Laporta, avalat també pels grups de CiU i d'ERC, per compensar la pèrdua de sòl protegit a la capital catalana és insuficient si se li descompten els metres quadrats que han d'esdevenir zona verda.
En el conveni formalitzat el 28 de juliol s'assenyala que el club aportarà «com a màxim 30 milions a l'administració que correspongui per poder obtenir el sòl de Montcada i Reixac» on s'haurà de construir un equipament esportiu de titularitat pública –es parla d'una pista d'atletisme– i fer-lo compatible amb «l'establiment d'un corredor verd» que uneixi la llera del Besòs amb el parc de la serralada de Marina. «Hi ha un problema tècnic d'encaix. Els metres a compensar s'han de tornar a calcular perquè no quadren amb el que li cal al Barça», han detallat regidors de l'Ajuntament del Vallès Occidental.
Les mateixes fonts han afegit que les instàncies implicades –inclòs el govern de la Generalitat– estan analitzant la possibilitat que la restitució de les 7,06 hectàrees d'equipaments esportius que desapareixeran de la capital catalana es complementi mitjançant l'adquisició d'un segon terreny, encara per concretar.
En aquest sentit, pren ara especial rellevància una frase recollida en el conveni que manifesta: «L'equipament esportiu afectat en l'àmbit de les Corts (...) es reposarà en una o diverses ubicacions al municipi de Montcada i Reixac i serà públic.»
Des dels grups de l'oposició en el consistori barceloní també s'ha indicat –advertint, però, que no en tenen constància oficial– que la part del terreny inicialment previst i que ara ocupen diverses activitats privades, dins d'un polígon industrial, podria ser més cara d'adquirir que els 30 milions d'euros que sortiran de la tresoreria del FCB.
En l'actual context de forta davallada dels ingressos municipals, cap dels dos consistoris està en condicions de posar-hi diners, malgrat que en l'acord marc es preveu, si cal, «la via de l'expropiació».
El Punt.com

No hay comentarios: