jueves, 19 de noviembre de 2009

Cerdanyola: Els malalts passius s'enfronten a Uralita en una audiència judicial

Façana de l'antiga fàbrica Uralita
Foto: JR Urbano - Cerdanyola.info

Demà divendres se celebrarà a Madrid una audiència prèvia en la que els representats dels 48 demandants de Cerdanyola i Ripollet i els representants de l'empresa Uralita compareixeran davant la jutgessa encarregada del cas. Si no s'arriba a un acord, es podria celebrar el primer judici a tot l'Estat per l'exposició passiva a l'amiant.

Els advocats dels 48 afectats passius per l’amiant de Cerdanyola i Ripollet que han presentat una demanda contra l’empresa Uralita compareixeran demà divendres a Madrid en una audiència prèvia davant la jutgessa que porta el cas i els advocats de la part contrària.

Si no s’arriba a un acord, i l’empresa no reconeix la seva culpabilitat, es podria celebrar el judici, el primer a tot l’Estat per l’exposició passiva a l’amiant.

Es tracta de 48 persones que mai van treballar a l’empresa Uralita però que, a causa de la seva proximitat a la fàbrica o bé perquè estaven relacionades amb persones que sí hi treballaven, van inhalar les partícules d’amiant de la pols que es generava i, en conseqüència, van emmalaltir.

El secretari de l’Associació d’Afectats per l’Amiant de Cerdanyola i Ripollet, Leontí Trabalón, no confia en que Uralita reconegui la seva responsabilitat i s’avingui a negociar les indemnitzacions que es reclamen, que en total han estat valorades per un metge-pèrit en un total de 5.600.000 euros. Trabalón, en canvi, sí que es mostra convençut de que les proves que han presentat que inculpen a l’empresa no seran desestimades i que el judici el podran guanyar. Des de l’associació agraeixen molt especialment el suport que estan rebent de veïns, entitats, partits polítics i institucions públiques de Cerdanyola i, molt especialment, el suport dels dos alcaldes, Antoni Morral de Cerdanyola i Juan Parralejo de Ripollet, que s’han mostrat disposats a testificar al seu favor, si és necessari, en un futur judici.
Un judici sense precedents

La celebració del judici marcaria un abans i un després en la lluita dels afectats per l’amiant contra l’empresa Uralita ja que seria el primer de malalts passius que se celebraria a l’Estat. A més, Trabalón també destaca que marcaria jurisprudència i seria de gran utilitat, des del punt de vista mediambiental, tant a Espanya com a Europa.

La demanda civil va ser presentada pels veïns de Cerdanyola i Ripollet ara fa un any i mig, tot i que el procés el van iniciar 4 anys enrera. Desafortunadament, en aquest període dels 48 malalts 13 han mort. Leontí Trabalón assegura que aquest fet els encoratja encara més a continuar lluitant per fer justícia a la memòria d’aquestes persones.

Des de l’Associació d’Afectats per l’Amiant calculen que, en l’actualitat, més de 200 persones de les dues poblacions afectades podrien patir malalties derivades de la inhalació de les partícules d’amiant. Segons un informe de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, una de cada tres persones malaltes per l’amiant no van estar exposades laboralment a aquest producte. Aquesta conclusió confirma els fets que denuncien les 48 persones que han demandat Uralita.

Leontí Trabalón explica que tots aquests estudis que van apareixent, i que avalen els seus testimonis, els estan guardant i, en cas d’arribar a judici, els aportarien també com a proves.

Crida per trobar fotografies que demostrin la responsabilitat d'Uralita

Des de l’entitat fan una crida per trobar imatges dels anys 50, 60 i 70 en les que es vegin carrers de Cerdanyola i Ripollet amb fibrociment, material fet d’amiant. Aquestes fotografies podrien servir per demostrar que Uralita va abocar als carrers aquest producte tòxic i desmentir així el que l’empresa nega ara amb rotunditat.

Les persones que puguin fer alguna aportació al respecte es poden posar en contacte amb l’associació a través del número de telèfon 690.76.12.70.

L’Associació d’Afectats per l’Amiant, d’altra banda, valora molt positivament les mesures que des del consistori cerdanyolenc s’estan prenent per solucionar la problemàtica generada al municipi a causa de l’amiant. Per al secretari de l’entitat, aquest és un bon exemple que haurien de seguir molts altres ajuntaments de l’Estat.

No hay comentarios: