lunes, 9 de noviembre de 2009

Montcada: Constatada la presència estable de l'àguila marcenca a la Serralada de Marina

Una de les àguiles marcenques localitzades ala Serralada de Marina
L'Ajuntament i el Parc de la Serralada de Marina van encarregar un estudi als ornitòlegs Francesc Xavier Macià i Xavier Larruy, que van poder localitzar la parella d'àguiles i monitoritzar el seu comportament al llarg de 69 hores d'observació, des del mes de febrer fins al juliol. Així, van comprovar com feien els nius (acostumen a tenir-ne més d'un) i van fer el seguiment de la posta i la posterior cria del poll, que va créixer sense perills i ja volava en companyia dels adults quan van fer les darreres observacions.
L'àguila marcenca és una espècie migratòria, que arriba al març a Catalunya (d'aquí el seu nom) i hi passa la primavera i l'estiu. A l'hivern marxa a l'Àfrica, per tornar la temporada següent al mateix indret on havia nidificat la primavera anterior. S'alimenta quasi exclusivament de rèptils, com llangardaixos i, sobretot, serps, i tria per reproduir-se àrees heterogènies que combinen boscos i espais oberts.L'estudi ha permès conèixer el comportament d'un rapinyaire del qual no existien gaire dades.
S'ha constatat, per exemple, que, a més d'alimentar-se a la Serralada de Marina, també ho fa a la llera del riu Besòs i a l'entorn del Turó de Montcada.
A més, les observacions dels ornitòlegs han constatat també la presència estable de l'esparver, una altre rapinyaire, més petita que l'àguila marcenca.
Montcada.cat

No hay comentarios: