viernes, 27 de noviembre de 2009

Cerdanyola: L'oposició torna a unir-se per controlar el Ple Municipal

Imatge d'arxiu d'un Ple Municipal
Foto: J.R.Urbano


L'oposició va prendre ahir el control del Ple de l'Ajuntament obligant a deixar sobre la taula punts presentats pel govern municipal i amb l'aprovació de dues mocions, una que suposarà la realització d'una auditoria dels comptes municipals i la segona que obligarà a aprovar-se en sessió plenària els projectes que es presentin als nous fons estatals d'inversió.

La unitat d'acció dels tres grups de l'oposició municipal, PSC, CiU i PP, es va tornar a veure ahir per segon Ple Municipal consecutiu i van tornar a evidenciar la minoria en què es troba el govern municipal del grup d'ICV/EuiA. L'oposició va fer que quedessin sobre la taula quatre punts de l'ordre del dia per considerar que requereixen de l'impuls d'un govern sòlid i d'un consens ara inexistent, Tres d'aquests punts ja s'havien deixat sobre la taula a la sessió d'octubre i es va incorporar un nou sobre l'adhesió al Pacte per a la Dinamització Territorial i el Foment de l'Ocupació en el sector de l'Atenció a les Persones.
La regidora d'Ocupació, Maria Reina, defensava la urgència d'aprovar el punt per no perdre subvencions i afavorir un projecte d'inserció laboral en temps de crisi. Des de l'oposició, la socialista Carme Carmona i la convergent Consol Pla remarcaven que tothom està a favor del foment de l'ocupació i els serveis a les persones, però que no s'han d'utilitzar grans paraules quan no hi ha un equip prou fort per tirar endavant i consensuar els projectes.
Prèviament, ja s'havia tornat a debatre la polèmica modificació de crèdits per valor de 1.900 euros per pagar un servei de monitors per a menjador per a alumnes amb necessitats especials. L'oposició remarcava que en cap moment es va oposar ningú a aquest tema i que no calia fer una modificació de crèdits per fer un pagament d'aquest tipus, mentre el govern afirmava que l'única manera de fer el pagament era amb una subvenció nominal que requereix d'una modificació pressupostària. El punt es va aprovar.
El Ple ja s'havia iniciat amb tensió quan es va tractar la dedicació exclusiva, i per tant la determinació de la seva retribució econòmica, de la portaveu de CiU, Consol Pla, que segons el seu grup es portava al Ple per "raons polítiques", que el govern negava. Finalment aquest punt també va quedar sobre la taula i sense votar. Una auditoria de l'actual mandat
En el capítol de mocions, els tres grups de l'oposició van aprovar que el govern hagi d'informar trimestralment sobre l'execució del pressupost i la situació i moviments de tresoreria, cosa a la que el govern accedia sense problemes. Per contra, el govern estava en desacord amb la realització d'una auditoria, per part de la Diputació, sobre la gestió d'aquest últim mandat. El regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, afirmava que la moció només buscava el titular i deslegitimava la funció de fiscalització i control intern que tenen els interventorsEl portaveu popular, Manuel Buenaño, va assegurar que Iniciativa demanava auditories a tots els Ajuntaments on no governava i tant la portaveu socialista com la convergent desmentien qualsevol desconfiança en la intervenció municipal i afirmaven que l'auditoria seria un informe complementari.
La segona moció aprovada per l'oposició reclamava que els projectes que es presentin al Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local s'aprovin al Ple de l'Ajuntament. El govern s'oposava per considerar que alentiria la gestió i podria suposar la pèrdua dels 6'3 milions que suposa el fons. El portaveu del grup d'Iniciativa, Jordi Miró, afirmava que el consens no s'aconsegueix "a cop de moció". Manuel Buenaño va remarcar que en l'aprovació del FEIL d'aquest any no va haver consens i la portaveu convergent destacava que els projectes devien ser compartits per totes les forces polítiques.
Per contra, unanimitat havia en una moció de suport a les empreses Industrial Mezquita i Xabefil amb expedient de regulació d'ocupació de la ciutat i en les felicitacions a la nova regidora del PSC, María José Cervantes, que prenia possessió del càrrec en substitució d'Antonio Cárdenas. Total consens havia també en l'adhesió de l'Ajuntament als manifestos del 25 de novembre contra la violència vers les dones i del 3 de desembre, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
Preocupació pel riu
En el torn de precs i preguntes, el regidor de CiU Alfons Escoda mostrava preocupació per la falta de partida al pressupost de la Generalitat per a la millora de la llera del riu Sec quan el conseller de Medi Ambient s'havia compromès a invertir 5'4 milions d'euros entre els anys 2009 i 2010 i pels riscos que podria suposar això pels projectes del Pla de millora dels barris del riu Sec.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, assegurava que la inversió es mantindrà però que el pressupost està inclòs en les transferències que el govern de l’Estat ha de fer a la Generalitat en compliment amb l’Estatut. Morral també anunciava que el projecte executiu per millorar el riu està pràcticament enllestit cosa que negava la presidenta de la comissió de seguiment del riu Sec i regidora del PP, Mónica Álvarez, que afirmava que no està tancat.
També a preguntes de CiU, l'alcalde informava que al projecte de pressupost per al 2010 es consigna una partida per al funcionament de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra durant 9 mesos pensant que es constituirà definitivament a l'abril. CiU També es queixava el retard de tres anys en l'execució del projecte urbanístic de l'entrada sud de Cerdanyola, entre l'estació de Renfe i la carretera N.150.
Pel que fa al PP, Manuel Buenaño reclamava una actuació immediata sobre les 9 cases ocupades il.legalment al sector de les anomenades cases de mestres, entre el carrer de les Vinyes i de la Indústria, i acusava al govern de falta de valentia en aquest punt. L'alcalde plantejava la necessitat de fer una bona actuació i plantejava la possibilitat de fer un ús social per a persones sense sostre. La regidora de Territori, Marta Pujol, informava, també a preguntes del PP, que el grup Espais implicat en el cas Pretòria ha fet 18 actuacions urbanístiques a la ciutat als últims 15 anys.
En la intervenció ciutadana del plenillo, la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors reclamava un estudi sobre riscos per la salut en la remediació de l'abocador de Can Planas i la regidora de Salut Pública, Carmen Rebollo, afirmava que s'inclourà al projecte executiu. La plataforma també reclama la creació d'una comissió de seguiment vinculant sobre l'abocador amb la participació dels agents socials.
També al plenillo, mentre un grup de manifestants protestaven a la plaça de l'Ajuntament, un jove va denunciar agressions de la Policia Local en dues detencions. L'alcalde va afirmar que l'actuació havia estat "impecable" i que, de fet, el jutjat ha arxivat les diligències.
D'altra banda, un ciutadà va proposar que es permetés pagar impostos municipals a canvi de treballs comunitaris com a actuació en temps de crisi i la directora del col.legi Saltells va criticar la utilització política del problema amb el monitoratge de menjador que ha protagonitzat part dels dos últims plens.
Cerdanyola.info

No hay comentarios: