miércoles, 28 de octubre de 2009

CERDANYOLA: Una empresa sorgida de la UAB elabora pa apte per als celíacs

Celipan, pa sense gluten
Foto: celipan.com
Cerdanyola.info

Una nova empresa spin-off, del Parc de Recerca UAB, comercialitzarà el pa sense gluten de gran qualitat que ha desenvolupat el Centre Especial de Recerca de la Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) de la UAB. L’empresa es dirà Felnuti S.L. -tot i que el pa es comercialitzarà amb la marca comercial Celipan- i la seva missió serà la comercialització tant del pa sense gluten com d’un preparat per elaborar el pa a casa.

Des de la UAB destaquen que el pa serà de gran qualitat i presenta característiques de sabor i textura molt semblants a les del pa convencional. A més, es distribuirà setmanalment, permetent als consumidors que puguin disposar habitualment d’un pa fresc que, per les seves característiques, pot ser consumit per tothom i no estarà restringit a les persones celíaques. El producte que es comercialitza és un pa de motlle de 250 g, similar al convencional.

També es posa a la venda un “mix”, un preparat que permetrà elaborar el pa i altres productes a casa, i es distribuirà en paquets de 400 g.

Tots dos productes es distribuiran arreu de Catalunya a partir de la primera setmana de novembre a través de la cadena de comerços “Marsan”.
Malaltia celíaca

El pa sense gluten és apte per a les persones que pateixen la malaltia celíaca, una intolerància permanent al gluten, que afecta a individus genèticament predisposats i que exigeix mantenir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. El gluten és una proteïna que està present en alguns cereals com el blat, el sègol, l'ordi i, possiblement, la civada. La ingesta de gluten produeix una atròfia a les vellositats intestinals, que comporta la mala absorció d’alguns nutrients importants com el calci, el ferro, etc. La població celíaca ha experimentat un creixement important els darrers anys, situant-se la prevalença actual en un 1%. Actualment, l’oferta de productes sense gluten tendeix a una millora continuada, no obstant els consumidors han de continuar adaptant-se a un sabor especial, diferent, que no sempre és agradable. El treball de Felnuti ha aconseguit millorar molt notablement les característiques dels productes sense gluten. El fet que es tracti d’un pa de bona qualitat, similar al pa convencional, permet que pugui ser consumit per tota la família, evitant així l’exclusió de les persones celíaques a la taula.

No hay comentarios: