lunes, 19 de octubre de 2009

CERDANYOLA: El govern proposa un pressupost que baixa un 9% la despesa i augmenta les partides socials i les inversions

El pressupost ordinari de l'Ajuntament de Cerdanyola per al 2010 que proposa el govern municipal és de 51 milions d'euros, amb una reducció del 9%, és a dir, 5'1 milions.
Els responsables municipals, però, destaquen que les partides socials per atendre les necessitats provocades per la crisi s'incrementaran notablement.

Les inversions augmentaran 12 milions més el pressupost total.

L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, i el tinent d'alcalde de Serveis Generals, Santiago Cayuela, presenten la proposta de comptes municipals per a l'any vinent com marcada pel "rigor en la planificació, l'austeritat en el plantejament de la despesa i la resposta a les situacions personals i familiars en temps de crisi". Entre els eixos d'aquests comptes municipals, que es qualifiquen com pressupost de crisi, hi ha la reducció de la despesa, la contenció de la pressió fiscal, l'atenció als serveis socials i la reorganització de programes per fomentar l'estalvi.

La proposta s'acaba de presentar als grups municipals i obre ara la seva etapa de negociació. El govern municipal vol aprovar les ordenances –impostos, taxes i preus públics- al Ple de l'Ajuntament del dia 29 d'octubre amb l'objectiu de conèixer els ingressos que tindrà l'Ajuntament i elaborar amb més temps el pressupost.

Pel que fa als ingressos, la previsió és que de cara a l'any vinent la disminució sigui del 9'13% -5'1 milions d'euros-. Cayuela indica que entre el 2008 i el 2010 la reducció ha estat del 22%, mentre la despesa ha crescut un 11'8%.

A l'espera d'un FEIL 2

El responsable de serveis Generals explica que les transferències de l'Estat tenen una important davallada, que pot arribar al 10%, tot i que espera que el govern central renovi els Fons Especials d'Inversió Local (FEIL) i que permeti destinar una part d'aquest programa, que podria arribar a ser d'1'2 milions d'euros en el cas de Cerdanyola, a la despesa corrent. En tot cas, Cayuela indica que la Llei d'Hisendes Locals constata clarament que l'aportació de l'Estat als municipis no pot reduir-se d'una any a l'altre i, "per tant, el govern està de fet incomplint la llei".

Pel que fa a la proposta d'ordenances fiscals, el tinent d'alcalde de serveis Generals indica que la majoria d'impostos i taxes es congelaran i que hi haurà lleugers increments en taxes administratives per cobrir el 50% del cost del servei.

L'IBI, un 1'9% d'augment mitjà com a màxim

En relació als impostos, el govern municipal proposa que la taxa de residus segueixi sense aplicar-se i que l'Impost de Béns Immobles (IBI) tingui un augment de mitjà de l'1'9%, com a màxim, tot i que no descarta la congelació que suposaria entrar en negociació de com afectaria això al pressupost de despesa. Cayuela indica que s'haurà de reduir el tipus de l'IBI per assolir aquest increment mitjà, ja que si no l'augment podria arribar al 9%. La repercussió en els rebuts de l'increment proposat oscilaria entre el –2 i el 4%. Segons la proposta, aquest increment, que podria ser de 9 euros de mitjana, el proposen diversos municipis ja que és l'aconsellat per les entitats econòmiques seguint la línia de la possible desviació de l'IPC.

Reducció de cost dels polítics

Pel que fa a la despesa, la disminució proposada és del 9’15%. Aquesta retallada afecta als capítols més importants del pressupost. Així, el capítol 1, depersonal, pujarà un 1% ja que es congelarà la plantilla municipal, però es respectarà l’Acord/Conveni Col.lectiu en vigor. Un punt d’aquest capítol que Morral i Cayuela destaquen és el retall del 30% dels diners en càrrecs polítics i eventuals, la qual cosa obligarà a retallar dedicacions dels regidors de govern i suprimir càrrecs de confiança i assessoria “de manera ostensible”.

L’altre gran capítol de despesa d’un pressupost és el 2, de Béns i Serveis. En aquest cas la reducció prevista és de 2’6 milions d’euros a través de diverses alternatives: la reestructuració de programes perquè es realitzin a menys cost, la renegociació de contractes i concessions administratives, la reducció de consums i l’aprofitament de la liberalització del mercat de subministraments. Els responsables municipals insisteixen que aquestes reduccions en cap cas afectaran als programes socials que consideren més importants que mai en temps de crisi i on, remarquen, hi haurà alguns, com el programa d’emergències socials, que es quadruplicarà.

Altres reduccions importants seran les assolides en el capítol 4, de convenis i subvencions, on es preveu retallar el 15’8%. Això afectarà als acords amb les entitats i els responsables del govern indiquen que és “un missatge a la ciutadania que toca ajustar-se a tothom”.

La baixada dels tipus d’interès afavorirà les arques municipals ja que la càrrega financera serà “notablement més baixa” i que afecta als capítols 3 i 9 del pressupost. Cayuela destaca que als últims anys s’ha reduït el deute que a finals de 2010 podria ser de 26 milions d’euros, una xifra que afirma està sota la mitjana dels municipis catalans.

No hay comentarios: