jueves, 18 de febrero de 2010

El Punt: Salut rebutja fer un estudi sobre mortalitat a Montcada perquè no és un bon indicador


El Punt 18/02/10
La conselleria de Salut de la Generalitat ha indicat a l'Ajuntament de Montcada que no considera pertinent fer una anàlisi de les dades de mortalitat al municipi perquè no és un bon indicador per mesurar els efectes crònics sobre la salut i, a més a més, «l'anàlisi per territoris petits és poc eficient i fiable». La carta, que adreça la consellera a l'alcalde, dóna algunes dades de les causes de mortalitat al municipi però les considera poc significatives respecte a les de la comarca. L'oposició ho considera una presa de pèl, mentre que l'alcalde reitera que no donarà permís a la fàbrica de ciment fins a tenir ara els resultats de Medi Ambient.

«La protecció de la salut dels veïns ha de quedar garantida pel compliment estricte de les mesures de seguiment i control ambiental fixades per l'autoritat competent.» Així acaba l'escrit que la consellera de Salut, Marina Geli, ha tramès a l'alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, a qui fa saber que el departament no farà cap estudi complementari de les dades de què actualment ja disposa sobre les causes de mortalitat al municipi, dades que, segons el departament, «no difereixen de manera significativa del que es produeix a la comarca i al conjunt de Catalunya».

L'Ajuntament va aprovar per unanimitat el 14 de gener reclamar al Departament de Salut una anàlisi de les dades de mortalitat al municipi i supeditava l'autorització per cremar llots de depuradora a la fàbrica de ciment Lafarge a l'obtenció d'aquests resultats. La carta i les dades adreçades per la conselleria, a les quals ha tingut accés El Punt, han irritat els grups de l'oposició, que consideren que no és el que es va demanar. «És una presa de pèl», assenyala la portaveu d'ERC, Marta Aguilar. «La necessitar de fer l'estudi no la pot valorar la conselleria, som nosaltres els que ho hem demanat i considerem que ha de ser una prioritat política», hi afegeix la regidora republicana.


De la mateixa manera, la portaveu del PP, Eva Garcia, considera que les poques dades que ha aportat la conselleria són completament «insuficients». Garcia, diputada al Parlament, també ha presentat al Parlament una proposta de resolució en què es demana, «amb caràcter prioritari i urgent», un estudi sobre la salut a Montcada i Reixac que valori les repercussions que pot haver tingut la planta de fabricació de ciment en els seus habitants i les que pot tenir en el futur la crema de llots de depuradora al forn de la fàbrica de ciment.


D'altra banda, l'alcalde de Montcada supedita ara l'autorització a l'informe que el Departament de Medi Ambient els ha de lliurar sobre «les dades obtingudes en aquelles indústries que ja hagin fet el canvi de combustible, i que demostrin que no hi ha efectes perniciosos per a la salut de les persones», segons la nota de premsa enviada per l'Ajuntament.


Infarts i càncers
La taula de dades aportades per la conselleria fan referència a les causes de mortalitat a Montcada, al Vallès Occidental i a Catalunya. En tots tres indrets el percentatge de defuncions per causes de l'aparell circulatori és el més gran, amb un 30,58% a Catalunya, un 28,66% al Vallès Occidental i un 29,32% a Montcada. El segueixen les morts per malalties cancerígenes, amb un 27,26% a Catalunya, un 28,53% al Vallès Occidental i un 28,86% a Montcada. Finalment, la tercera causa de mort prové de malalties respiratòries, amb un 10,35% a Catalunya, un 10,18% al Vallès Occidental i un 10,96% a Montcada.

2 comentarios:

Knopfler dijo...

ES INCREIBLE

Es increible comprobar como nuestros politicos y gobernantes continuan menospreciando a los ciudadanos;como si a ellos los hubiese colocado en el sitio donde están, una fuerza " desconocida" de no se sabe donde.
Es increible lo cariñosos , predispuestos , participativos etc... que se muestran cuando hay unas elecciones cercanas y lo prepotentes y déspotas que son cuando han conseguido " el poder ".
¿ Como puede la Sra. Geli contestar a los ciudadanos de Montcada con " una carta " ?
Lo raro es que no lo haya hecho con una simple llamada de telefono.
NO Sra. Geli , esa forma de actuar NO ES SERIA.
Teniendo en cuenta que se gastan millones de euros en estudios de todo tipo que no interesan a nadie ; ¿ cual es el problema ? para hacer un ESTUDIO SERIO Y EXAUSTIVO de lo que se le pide.
¿ Acaso NO INTERESA por " algún motivo " ?
NO Sr.Cesar no es serio que Vd.se llene la boca en el pleno diciendo que hasta que no se hagan los estudios de salud y medioambiente pertinentes no se concederá la licencia y que ahora solo la supedite al estudio mediambiental
¿ Acaso cree Vd. que los resultados ( si es que los hacen publicos )de los estudios " realizados " en las poblaciones donde se utiliza la incineración van a ser NEGATIVOS en cuanto a salud y medioambiente ?
¿ para qué ?
Para que los ciudadanos de esas poblaciones se pongan en pie de guerra al conocer " algunos " datos ?
Por favor NO NOS TOMEN POR ESTUPIDOS.
Por ultimo me gustaria que alguien me confirmase si el Conseller Sr. Baltasar y el Sr.J.M.Gonzalez pertenecen al mismo partido politico.De momento lo que aprecio es que a pesar de llevar las mismas siglas en la solapa,parece que defienden IDEAS MUY DISTINTAS
Supongo que será por "DIFERENCIAS DE INTERESES"
NO Sres. Baltasar y Gonzalez , esta forma de actuar no es seria.

Anónimo dijo...

Sres. de la Plataforma apresurense en despegarse las sospechas de influencias políticas ante los mirameespectadores, pero a mi no se me borrará de la retina el dia 14 de Enero como muchos de ustedes revoloteaban alrededor del Sr. Campos, tambien hay quien lo vió aplaudir sonoramente su alegato en el pleno, un exalcalde que tambien tiene su historia municipal, su historia de dioxinas y furanos, que autorizó la instalación en el municipio de una incineradora de residuos hospitalarios, que no llegó ha funcionar y se huvo de vender nueva de trinca a México, hoy este señor es de els verds, verde como el trigo verde, y la señora de Esquerra que dijo en la pasada veu que se habia tildado a su partido talibanes y terroristas, supongo que quien se lo contó no le contó la educación y el respeto que mostró su bando, al menos una señorita tuvo el detalle de hacernos un calvo, y siempre es de agradecer ver un culo femenino, en cuanto al informe de salud estoy de acuerdo en que se han realizado estudios sobre gilipolleces, y que deberian haber profundizado más, sobretodo viendo venir la respuesta de oposición que no hay que ser muy listo para predecirla, aunque alguien, quien quiera, pueda llegar ha entender que si el indice de mortandad de una población es similar a otras eso significa que la gente enferma en el mismo nivel, enfermedad y muerte están estrechamente ligados se podria decir, y los resultados de salud y medioambiente en poblaciones con "incineración", pues si salen de una manera pues asi salen, pero claro mientras no salga lo que vosotros digais todo será mentira.