miércoles, 2 de diciembre de 2009

Cas Pretòria: Ara, les esposes d'Alavedra i Prenafeta


Garzón té previst imputar Doris Malfeito i Lluïsa Mas entre d'altres deu persones

El magistrat Balatasar Garzón ha dictat dotze noves imputacions en el cas Pretòria, amb la qual cosa el nombre total d'imputats s'eleva ja a 21.

Entre els nous relacionats amb aquest escàndol de corrupció urbanística es trobarien, segons fonts jurídiques, les esposes de Prenafeta i Alavedra, Lluisa Mas i Doris Malfeito, respectivament.

Garzón ha deixat a més en llibertat sota fiança de 200.000 euros l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet Manuel Dobarco, que estava en presó incondicional al costat d'altres quatre imputats, entre ells, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

Dels dotze nous imputats, als que Garzón interrogarà entre dijous i divendres, un es troba fora d'Espanya i per això el jutge ha cursat una comissió rogatòria per interrogar-lo, sense precisar a quin país. El total d'imputats puja a 21, ja que fins ara en la causa figuraven nou, quatre dels quals estan en presó incondicional: Alavedra, Prenafeta, l'ex alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, i l'ex diputat autonòmic del PSC i presumpte cervell de la trama Luis García.

A més de Dobarco, romanen en llibertat sota fiança els empresaris Lluis Casamitjana, Josep Singla i Manuel Carrillo i el gerent dels serveis municipals de Santa Coloma, Pasqual Vela.

En la resolució en la qual el 30 d'octubre passat Garzón va ordenar l'ingrés a la presó de cinc i la llibertat sota fiança dels altres quatre, el magistrat citava diverses persones a les que atribuïa conductes suposadament il·lícites, però sobre les que en aquest moment no pesava acusació alguna.

Advertia també que, a més de les operacions urbanístiques presumptament fraudulentes de Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, hi havia d'altres "que també estan sent investigades".

Algunes de les persones esmentades són o han estat càrrecs públics, com Emili Mas Margarit, gerent de l'Institut Català del Sòl, que el passat mes d'abril va intervenir suposadament en unes converses amb algunes de les persones i imputades -com García, Muñoz, Vela i Dobarco- perquè l'Ajuntament de Santa Coloma emetés factures "amb tal de justificar l'ús d'uns fons europeus". Un altre dels polítics esmentats és l'ex regidor de CiU a Mataró i ex coordinador del Pla Metropolità de Barcelona Genís Carbó Boadella, ja que una de les seves societats -GCB Assessorament Urbanístic i Projectes- va rebre 244.000 euros en l'operació Niesma.

També va ocupar un càrrec municipal Antonio Jiménez Gómez, exregidor socialista a Sant Andreu, de qui el jutge diu que "té estreta relació" amb García, i recorda que va ser regidor d'Urbanisme quan es va desenvolupar l'operació Niesma.

Garzón assenyalava també al tècnic d'urbanisme de Santa Coloma Lluís Falcó com la persona que va comunicar als adjudicataris del projecte Pallaresa la "inviabilitat" de desenvolupar aquesta operació en aquest moment.

Fonts de la investigació han relacionat amb la causa a una persona el nom no apareix en l'acte: l'exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres Víctor Ros, del PP, contra qui s'han presentat diverses denúncies per qüestions urbanístiques. En la seva resolució, Garzón relacionava també a Manuel Valera Navarro i Francisco Alejandro Pretus Labayen amb l'operació urbanística de Sant Andreu, en què va intervenir la societat Niesma Corporació SL, de la qual tots dos eren administradors solidaris.

De Valera, el jutge diu que "era en realitat una persona interposada al servei dels interessos de Luis de Andrés García", a més que apareixia com a administrador de Renticost Serveis SL, que al desembre de 2005 va rebre una transferència de diners procedents d'una societat domiciliada a Costa Rica i controlada per García. Una altra de les persones a les que s'esmenta en l'acte és Juan Felipe Ruiz Sabido, conseller delegat de Marina Badalona, SA, i del qual es diu que era "el contacte de Luis de Andrés García a Badalona".

Garzón també fa referència a Manuel Grans Sánchez, Jeff Schroeder Quijano i Lluís Renau Folch -aquest últim va ser director general de Seguretat Ciutadana en els Governs de CiU- com a titulars d'algunes de les empreses que, el 2003, van rebre pagaments de García que, segons l'acte, no tenien justificació.

També apareix el nom de Wenceslao Manzanares Puig, cunyat de García i responsable de la societat Capital City Consulting, SL, en la seu es va intervenir una important quantitat d'obres d'art.
e-noticies.net

1 comentario:

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.