lunes, 30 de marzo de 2009

SALVEM EL TURO


COMUNICAT DE PREMSA

EL TURÓ DE MONTCADA I REIXAC PARC FORESTAL,NO AL TÚNEL FERROVIARI DEL TURÓ.
Tenint molt present el manifest aprovat el 1996 per la COORDINADORA D’ENTITATS “SALVEM EL TURÓ” DE MONTCADA I REIXAC (signat per 40 entitats i partits) i els objectius de la lluita contra el túnel ferroviari del Turó i en defensa del transport públic (4.330 signatures en 2003 amb el suport de l’Ajuntament):

MANIFESTEM:
La nostre enèrgica protesta per les darreres actuacions de la Generalitat de Catalunya, al concedir el 18 de juny 2008 l’autorització ambiental a la cimentera per continuar des de 1917 l’activitat extractiva, i al apostar en el recent Pla d’infrastructures pel túnel ferroviari en el Turó de Montcada.

Que el nostre municipi porta anys declarat com zona de protecció especial i atmósfera contaminada i pateix els efectes de la contaminació acústica i atmosfèrica que comporta l’extracció del Turó sumat a la activitat productiva diària de la cimentera.
Que la necessitat d’oxigenació de l’atmosfera fa urgent la restauració de tot el Turó, com autèntic “pulmó verd” del municipi per a la salut del veïnat. Volem una restauració amb aportació de terra bona com la que s’extraurà amb la tuneladora al soterrar el TGV, rebutjant altres abocaments.

Que el túnel del Turó comportaria, a més de l’agressió mediambiental, una forta reducció del servei de rodalies per a tots els montcadencs.

Que no es pot menysprear el fet que el Turó és un estimat patrimoni cultural de Montcada.

Per tot això, DEMANEM:

Que les institucions publiques: Generalitat, Ajuntament de Montcada , i tots els partits:

- Promoguin la finalització de l’explotació minera al Turó de Montcada que data des de 1917.

- La recuperació de tot el Turó com parc forestal, incorporat al futur Parc Natural de Collserola.

- La retirada del projecte ferroviari del túnel del Turó.


FAVMIR, Federació d’Associacions de Veïns de Montcada
AV de Montcada Centre
AV Can Sant Joan
Grup de Medi Ambient de Montcada i Reixac-Ecologistes en Acció

No hay comentarios: