miércoles, 15 de octubre de 2008

Commemoració del 68è Aniversari de la mort per afusellament de Lluís Companys i Jover

Lluís Companys i Jover (Tarròs, 21 de juny de 1882 - Barcelona, 15 d'octubre de 1940) va ser un polític i advocat espanyol, d'ideologia catalanista i independentista català, líder de Esquerra Republicana de Catalunya i president de la Generalitat de Catalunya des de 1934 i durant la Guerra Civil Espanyola. Exiliat després de la Guerra, va ser capturat i lliurat a la dictadura franquista per la Gestapo, la policia secreta de l'Alemanya nazi, i executat durant el govern del general Franco.
Anit es va celebrar en la Sala Institucional de la Casa de la Vila i organitzat per ERC la commemoració del 68è Aniversari de la mort per afusellament de Lluís Companys i Jover, amb l'assistència de la prestigiosa actriu Montserrat Carulla, que va llegir de forma magistral el testament de Lluís Companys.
L'acte va constar d'una petita introducció biogràfica de l'actriu i la passada del documental “Les Fosses del Silenci”, seguit amb gran atenció per el públic assistent, especialment en la part que parlava del General Sagardía, que va ordenar l'afusellament de desenes de civils que van ser executats sense judici previ en la zona del Pallars Sobirà, i que van ser denunciats per la dreta local en molts casos per motius personals i en algun cas per motius econòmics i no per raons polítiques.
A l'abril de 1938 la 62 Divisió de l'exèrcit de Franco, va entrar a Catalunya per Lleida, tenint com objectiu estratègic les Centrals Hidroelèctricas que abastien a Barcelona, establint el General Sagardía la seva Caserna General a Sort.
En el documental Emilio Silva, de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica diu que l'objectiu de l'Associació és “reivindicar la història familiar de milers i milers de persones”
Pepe Martínez

No hay comentarios: