jueves, 8 de abril de 2010

Cerdanyola: Condemnen Uralita a indemnitzar 5 treballadors del centre de Castelldefels per danys provocats per l'amiant

Diversos jutjats socials de Barcelona han condemnat al Grup Uralita a indemnitzar amb més de 750.000 euros en total a cinc treballadors de la fàbrica de Castelldefels dels quals quatre ja han mort, pels danys que els va causar l'amiant a què estaven exposats.

Segons han informat avui els advocats del Col.lectiu Ronda Miguel Arenas i Marta Barrera, aquestes sentències fan referència al centre que tenia Uralita, llavors denominada Rocall, a la localitat de Castelldefels, i són l'inici d'una sèrie de demandes que s'han presentat des que l'any 2007 els afectats per l'amiant. Fins aquest moment, molts dels ex treballadors d'Uralita a Castelldefels desconeixien els seus drets a percebre pensions de jubilació més elevada per haver estat exposats a l'amiant.

Aquestes sentències es sumen a una altra anterior de juny del passat any, quan un jutjat de Sabadell va condemnar també Uralita a indemnitzar amb fins a 78.600 euros a tres treballadors de la fàbrica de Cerdanyola pels danys i perjudicis que els va provocar la inhalació i manipulació de l'amiant. Era la primera vegada a Catalunya que un jutjat social reconeixia aquesta circumstància de la que fins aquell moment només havia antecedents a Getafe i Sevilla.

Aquesta anterior sentència els atorgava indemnitzacions de 52.418 i 68.511 i 78.628 euros, respectivament, en reconèixer que la fàbrica de Cerdanyola va incomplir "durant més de 25 anys" la normativa en matèria de seguretat i va actuar de forma negligent.

No obstant això, Miguel Arenas ha denunciat avui que malgrat aquestes sentències Uralita "no ha pagat ni un sol euro d'indemnització" fins ara i ha recorregut totes les condemnes davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Segons l'advocat, l'estratègia de l'empresa sembla que sigui deixar passar el temps i que els afectats vagin morint per asbestosi o càncer de pulmó.
Els lletrats indiquen que el Col.lectiu Ronda està a l'espera de vuit sentències més relacionades més amb antics treballadors de la fàbrica d'Uralita a Castelldefels.

L'actual sentència reconeix Uralita com successora de Rocall i indica que en el període en el qual l'home va treballar a Castelldefels, entre els anys 1966 i 1971, estaven vigents normes de prevenció de l'ambient de treball i de vigilància de la salut. Marta Barrera remarca en aquest sentit que s'ha pogut acreditar que l'empresa era conscient dels perills per a la salut dels treballadors. La sentència indica que un empresari diligent hauria d'haver preservat als "treballadors del risc de la inhalació de pols d'amiant" i relata que al centre de Castelldefels es manipulava amiant sense equips adequats.

Judici pels afectats passius
D'altra banda, recordem que el primer judici celebrat a l'Estat per la demanda d'afectats passius es celebrarà els dies 17, 18 i 19 de maig a Madrid. Es tracta d’una demanda contra l'empresa Uralita presentada per 47 persones que mai van treballar a l’empresa Uralita però que van inhalar les partícules d’amiant i van emmalaltir a causa de la seva proximitat a la fàbrica o bé perquè estaven relacionades amb persones que sí hi treballaven.

L'associació d'afectats per l'amiant de Cerdanyola i Ripollet és optimista respecte a la sentència per tota la documentació que s’aporta i els seus responsables consideren que es guanyarà el judici i “es podrà fer justícia”. La demanda va ser presentada pels veïns de Cerdanyola i Ripollet ara fa gairebé 2 anys, tot i que el procés el van iniciar fa més de 4 anys. En aquest període dels 47 demandants, 14 persones ja han mort.

L'entitat considera que la demanda, en què es reclama una indemnització de 5 milions i mig d’euros, marcarà un abans i un després en la lluita dels afectats per l’amiant.
Cerdanyola.cat

No hay comentarios: