jueves, 15 de enero de 2009

L’Ajuntament aprova els projectes que presentarà al Fons Estatal d’Inversió Local


Audio completo:


L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha aprovat en un Ple extraordinari els tres projectes que presentarà a la convocatòria del Fons Estatal d’Inversió Local. Es tracta de l’arranjament del carrer Alzina (Terra Nostra), amb un pressupost de 1.051.542,25 euros; l’arranjament dels carrers Lleida i Torras i Bages (Carrerada), amb un pressupost de 1.117.650,24 euros; i l’adequació de la rotonda ubicada a la cruïlla de la carretera de la Roca amb el pont sobre el riu Besòs, amb un pressupost de 64.539,88 euros.

A aquests tres projectes cal afegir el de remodelació del carrer Major, que ha presentat a la convocatòria la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i que ja ha estat acceptat. L’actuació compta amb un pressupost de 3.449.537,62 euros.

Un dels objectius principals del programa estatal és generar llocs de treball. Les quatre actuacions que s’executaran a Montcada i Reixac possibilitaran la contractació de 107 persones en situació d’atur: 49 per a la reforma del carrer Major, 25 per a l’arranjament del carrer Alzina i el mateix nombre per al dels carrers Lleida i Torras i Bages, i 8 per treballar a la rotonda de la carretera de la Roca.

La intervenció al carrer Major inclou també la voravia de Mossèn Joaquim Castellví entre el carrer Sant Josep i el pont del ferrocarril de la línia Barcelona – Portbou, el carrer Rocamora des de la Casa de la Vila fins al pont del tren, les escales de Ca l’Arengader, i el carrer Bogatell entre Major i l’estació de Renfe de la línia de Terrassa i Manresa.

L’objectiu de la proposta és crear un espai per als vianants compatible amb les zones blaves d’aparcament, l’accés de vehicles de càrrega i descàrrega i restringit per al veïnat mitjançant pilones retràctils. S’hi col•locarà un nou paviment de pedra natural, resistent al pas de vehicles; més bancs i papereres; nou enllumenat de baix consum; i més arbres i zones ajardinades.

Es renovarà la xarxa de clavegueram i es millorarà l’accessibilitat, amb una connexió mitjançant pas de vianants a nivell del carrer Major amb el pont sobre el riu Ripoll; una nova escala i rampa per accedir a l’Església de Santa Engràcia; i l’adopció de mesures al carrer Bogatell per facilitar l’accés a Domènec Fins i a l’estació.

L’actuació als carrers Lleida i Torras i Bages permetrà potenciar aquest àmbit com a referent central i comercial del barri, reforçat per la rambla dels Països Catalans. Pretén donar més comoditats als vianants i ordenar l’aparcament, mantenint les places a ambdós costats. Es faran voreres més amples, amb llosetes de formigó rectangulars, i passos elevats per a vianants a les cruïlles del carrer Lleida amb Torras i Bages i amb Bruc. S’hi plantarà arbrat amb sistema de reg automàtic i s’hi instal•laran fanals i papereres. També se soterrarà la línia d’enllumenat públic i la de baixa tensió, així com la de telèfon. A més, s’executaran els tres projectes previstos en el Pla Director de Clavegueram de Montcada i Reixac: l’excavació d’un pou a la cruïlla dels carrers Lleida i Bruc, un nou col•lector al carrer Torras i Bages, i la substitució del clavegueram del carrer Lleida entre Torras i Bages i Bruc.

L’actuació al carrer Alzina vol potenciar aquesta via com a eix central del barri, juntament amb l’avinguda Terra Nostra. Se li donarà prioritat invertida amb preferència per als vianants i les bicicletes, de manera que l’accés en vehicle motoritzat serà exclusiu per als veïns. Hi haurà tres trams en què la circulació estarà prohibida: els dos extrems, que donen accés a l’estació de tren i a la passarel•la de vianants sobre la riera de Sant Cugat (que dóna accés al polígon industrial de La Ferreria), i el tram comprès entre els carrers Santes Creus i Poblet, que es concebrà com a ampliació de la plaça del Poble.

L’alzina existent a la cruïlla amb l’avinguda Terra Nostra es conservarà, així com l’escultura que hi ha al peu de l’estació. Se substituirà l’arbrat existent per una nova alineació de lledoners amb sistema de reg automàtic. El paviment de les voreres serà de llosetes de formigó rectangulars i hi haurà passos elevats per a vianants a les cruïlles. S’hi instal•laran nous fanals i elements de mobiliari urbà, com bancs, papereres i aparca bicicletes. Se soterraran les línies d’enllumenat públic, de baixa tensió i de telèfon. També s’hi instal•larà un nou col•lector que recollirà l’aigua de pluja, amb un separador d’hidrocarburs i filtre d’elements gruixuts per evitar-ne l’abocament a la riera de Sant Cugat.

Pel que fa a la rotonda de la carretera de la Roca, s’urbanitzarà per tal que sigui un referent que la identifiqui com a entrada al municipi pel pont sobre el riu Besòs. Es farà un mur de rocalla en forma de mitja lluna a la part est de la rotonda; s’hi plantaran dues alzines sureres i una zona de ginesta; i s’hi col•locarà el logotip corporatiu de la ciutat (mir), amb un fanal que l’il•luminarà.

No hay comentarios: