viernes, 26 de junio de 2009

PRECISIONS SOBRE EL MANIFEST PER SALVAR EL TURÓ DE MONTCADA DE 27-03-09

El motiu de les precisions és degut a que l’Ajuntament, al marge de les entitats, manté converses amb Lafarge per restaurar una part del Turó amb runes de la construcció (en l’altra part del Turó d’àmplia superfície l’empresa continuarà extraient moltes tones durant anys).

En el MANIFEST hem deixat clar que:

VOLEM LA FINALITZACIÓ JA DE TOTA L’ACTIVITAT EXTRACTIVA, després de 92 anys d’una activitat continuada i perjudicial per una població tant propera.
No pot fruir la població d’una part del Turó a restaurar, mentre a pocs metres continua l’extracció contaminant i tota l’activitat contaminant productiva de la cimentera. L’empresa reconeix que la fotosíntesi de la vegetació del Turó queda perjudicada, quant més les persones.


ENS OPOSEM ROTUNDAMENT A UN ABOCAMENT DE RUNES DE LA CONSTRUCCIÓ amb l’excusa del qualificatiu “netes” i escudant-se en la restauració. La restauració s’ha de fer adequada i amb terres netes exclusivament. La mateixa resolució d’autorització de la Generalitat fixa: “Emprar en el rebliment i creació de la morfologia final únicament i exclusiva terres netes d’aportació exterior o de rebuig intern”. És una barbaritat que la població, que ja pateix una gran contaminació perjudicial per la salut de l’activitat productiva i extractiva de Lafarge, pateixi a més una nova activitat amb la contaminació de camions i més camions carregant i descarregant runes de la construcció . (Solament per l’activitat actual l’empresa comptabilitza més de 100.000 viatges de camions l’any).

Qualsevol activitat de restauració amb terres netes, com les que extraurà la tuneladora al soterrar el TGV, ha de comportar dissenyar un pla de restauració ecològic moderat, digne i suficient. Per recuperar la vegetació, com pulmó verd, no cal tornar a la morfologia original.
ENS OPOSEM A UN GRAN VOLUM D’APORTACIÓ DE TERRES QUE COMPORTI NOUS PROBLEMES DE SALUT.

Reiteradament hem expressat a l’Alcalde la NECESSITAT DE CONSULTAR A LES ENTITATS, però ens sorprèn com està més dialogant i concessiu amb la cimentera Lafarge que amb nosaltres. No s’ha oposat a l’autorització de l’activitat productiva de Lafarge ni de l’activitat extractiva actual i ara parla amb Lafarge d’un abocador de runes de construcció, que rebutgem.


FAVMIR, Federació d’Associacions de Veïns de Montcada
AV de Montcada Centre
AV Can Sant Joan
Grup de Medi Ambient - Ecologistes en Acció
Montcada i Reixac, 25 juny 2009

No hay comentarios: