miércoles, 10 de septiembre de 2008

L’alcalde de Montcada i Reixac reclama la millora del finançament dels ajuntaments

L’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, reclama “una major participació dels ajuntaments en els tributs de l’Estat” per poder fer front a les despeses que ha d’assumir l’administració local. “No pot ser que assumim cada cop més competències, però rebem menys finançament”, lamenta.

L’edil ha explicat les mesures que el govern municipal ha posat en marxa per fer front a la crisi econòmica, que afecta especialment als ajuntaments. “Estem seguint el pla marcat per la Federació de Municipis de Catalunya”, ha dit.

Arrizabalaga ha recordat que el govern local treballa des de fa mesos en un pla per contenir la despesa ordinària, que inclou la congelació del sou dels càrrecs públics i el personal de confiança (tal i com marca la Federació de Municipis), la reducció de les despeses no previstes (com les partides destinades a entitats i associacions) o la supressió dels viatges oficials.

L’alcalde es mostra optimista respecte al futur, però adverteix que tant el sistema de finançament com la llei d’estabilitat pressupostària limiten molt la capacitat de maniobra dels ajuntaments. “És una baralla que mantenim des de fa molts anys. El ministre d’Economia i Hisenda ha anunciat una disminució dels diners destinats als municipis, però no ho podem permetre. Només rebem el 13% dels tributs de l’Estat i continuem reclamant com a mínim el 30%”.

Arrizabalaga reivindica el paper de l’administració local. “El país funciona gràcies als ajuntaments, però topem amb obstacles com la llei d’estabilitat pressupostària, que no ens permet endeutar-nos malgrat tenir una situació econòmica sanejada”.

De tota manera, l’alcalde garanteix l’execució de les inversions previstes així com la despesa social. “Tancarem l’any amb dèficit per primera vegada en molts anys i el pressupost del 2009 serà de contenció i austeritat. Estem aplicant de forma dràstica les mesures de control de la despesa ordinària, però mantindrem la inversió i la despesa social, sense incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania”.

En aquest sentit, ha recordat que, en el decurs dels propers mesos, s’inauguraran actuacions tan importants com el Parc de la Llacuna, el soterrament de la C-17, la biblioteca i l’auditori de Montcada Aqua, i que es continua treballant en noves promocions d’habitatge públic (amb un miler de pisos protegits a la futura Àrea Residencial Estratègica (ARE) del Mas Duran), en la construcció de la residència i centre de dia de gent gran i en l’hospital Ernest Lluch, així com en noves escoles bressol, entre altres projectes.

No hay comentarios: