miércoles, 3 de marzo de 2010

De Cerdanyola a Pujalt: un breu viatge per reviure el patiment dels joves soldats republicans


Soldats a un dels habitatges estables reconstruits /Cerdanyola.cat

Pujalt és un petit poble de la comarca de l'Anoia, entre Cervera i Calaf. Ara fa 72 anys, aquest poble, a mig camí entre les grans ciutats catalanes i el front de la Guerra Civil a les ribes del Segre i l'Ebre, va ser l'escenari de la instal.lació del campament del 18è exèrcit de la República. 53 persones el visitaven diumenge dins del programa d'activitats Cerdanyola en guerra que impulsa la regidoria de Cultura de l'Ajuntament.

Durant la primavera de 1938 van arribar a Pujalt contingents del 18è Cos d’Exèrcit de la República amb l'objectiu de crear l'espai d'instrucció de les tropes que havien de rellevar els soldats al front; soldats que s'enfrontaven amb algunes de les batalles més llargues i sagnants de la guerra civil espanyola. per crear el que seria la base d'instrucció d’aquest Cos de l’Exèrcit Popular. Estaria en marxa fins gener de 1939 quan l'arribada de les tropes franquistes obliga a l'evaquació del campament.

53 cerdanyolencs van visitar aquestes instal.lacions, recuperades per l'Ajuntament de Pujalt, el passat diumenge i van poder recrear les condicions en què vivien els soldats republicans. El campament tenia una capacitat per a 1.200 persones, tot i que van arribar a passar entre 8.000 i 10.000 soldats. L’elecció de Pujalt com emplaçament d'aquesta instal.lació la provoca també la proximitat d'aigua i d' una bona via de comunicació, com és la carretera de Cervera a Calaf.

Els soldats vivien en barracots o tendes de campanya situades al Bosc dels Obacs, un espai amb dures condicions de vida, a través del qual es va fer un itinerari guiat on van conèixer també les latrines, els refugis antiaeris excavats a la muntanya, els habitatges improvisats pels soldats que realitzaven tasques estables al campament o els llocs on s'instal.laven les defenses antiaèries, entre d'altres.

Cerdanyola en guerra
Les pròximes activitats del programa Cerdanyola en guerra seran l'emissió del programa de Cerdanyola Ràdio Les veus de la memòria, dedicat a la cultura popular durant la guerra civil, el dia 9 –11.05 i 20 hores-, la visita a la fossa comuna del cementiri de Cerdanyola, el pròxim diumenge 14 de març, i la tertùlia literària a la Biblioteca sobre la novel.la Fil de plata, de Lluís Anton Baulenas, el dilluns 15.

No hay comentarios: