miércoles, 17 de marzo de 2010

Cerdanyola: Jordi Savall, multiguardonat per ser un punt de trobada musical entre cultures

El músic Jordi Savall rep premis per duplicat. Savall ha estat guardonat a Alemanya amb el "Premi Internacional de la Música per la Pau" que atorga el Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia, al temps que l'Academia de las Artes y las Ciencias de la Música ha atorgat a Jordi Savall el Premi de la Música en l'apartat de clàssica.

El Premi Internacional de la Música per la Pau s'atorga a Jordi Savall, segons el jurat, "pel punt de trobada que suposen les seves creacions musicals entre les tradicions cristianes, jueva i musulmana".

En opinió del jurat, Savall té "el carisma d'una personalitat artística excepcional, que posa en relleu un missatge de pau i comprensió entre les diferents cultures". La concessió del guardó, segons el jurat, també vol subratllar les activitats de Savall centrades en la investigació i les seves reflexions sobre la música antiga, tot recordant també "la gran reputació internacional" del músic cerdanyolenc.

Homenatge a la música tradicional irlandesa i escocesa
Per la seva banda, la 14a. edició dels Premis de la Música que concedeix l'Academia de las Artes y las Ciencias de la Música va lliurar a savall el guardó en la categoria de música clàssica per un dels darrers enregistraments discogràfics de Savall, The Celtic Viol ,que ha editat el seu propi segell discogràfic Alia Vox.
The celtic viol és un homenatge a la música tradicional irlandesa i escocesa que s'ha imposat als altres finalistes al premi: la Real Filharmonia de Galicia, dirigida per Antoni Ros Marbà, amb un disc sobre Frederic Mompou i el violionista Ara Malikian, acompanyat per la soprano Susana Cordón i el pianista Daniel del Pino, amb l'album No reasons.

D'una col·lecció de 10.000 melodies escoceses i irlandeses recollides a un manuscrit que Savall va trobar a la biblioteca de Manchester, el músic va escollir 30 temes per a The celtic viol. La discogràfica de Savall remarca que el músic "no pretén emular els músics tradicionals, sinó que ofereix una visió d'un músic que basa el seu pensament en criteris històrics, en l'experiència com a gran improvisador de la música barroca i del renaixement". El llibret que acompanya al disc està traduït al francès, alemany, castellà, català, italià, gaèlic irlandès i gaèlic escocès.

Altres guardons recents
Recentment Jordi Savall acaba de rebre un premi en la categoria de Música Antiga dels Premis de Música Clàssica del Mercat Internacional del Disc i de l'Edició Musical (MIDEM), lliurats al Palau de Festivals de Cannes, per la direcció de la seva obra 'Jerusalem. La ciutat de les dues paus. La pau celestial i la pau terrenal', editat per Alia Vox, guardó del qual us informàvem ahir. L'àlbum guardonat al MIDEM, que ja va rebre el Premi Nacional de Cultura, està acompanyat d'un llibre de 400 pàgines i detalla els antecedents històrics i musicals -la jueva, la cristiana, l'àrab i l'otomana de la ciutat de Jerusalem.
Cerdanyola.cat

No hay comentarios: