viernes, 19 de marzo de 2010

Cerdanyola: Zapatero i Montilla presidiran dilluns la inauguració del Sincrotró

Enlace a video de TV3: http://www.3cat24.cat/noticia/582465/catalunya/Catalunya-inaugura-el-sincrotro-Alba-lequipament-al-servei-de-la-recerca-mes-important-del-sud-dEuropaEl govern destaca que el sincrotró Alba tindrà una qualitat de primer ordre mundial i s’utilitzarà en un ampli ventall de disciplines científiques com la física, la química, la ciència de materials, les ciències de la vida o la medicina.

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president de la Generalitat, José Montilla, inauguraran el proper dilluns,el nou Sincrotró Alba.
Durant la inauguració els acompanyaran la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, entre d’altres autoritats.
L'acte comptarà amb la participació del director i el president de la Comissió Executiva del Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum del Sincrotró (CELLS), Joan Bordas i Ramon Pascual, respectivament
El Sincrotró funciona amb un canó d'electrons que produeix un feix inicial que s'accelera fins a velocitats properes a la llum. Un cop accelerats, els electrons s'injecten en un anell d'emmagatzematge.
Allí circulen durant hores amb una energia que es manté constant mitjançant cavitats de radiofreqüència. Quan els electrons que circulen per l'anell descriuen una corba, emeten llum de gran intensitat, a longituds d'ona que van d'allò visible als raigs X.
La radiació emesa, o llum de sincrotró, es direcciona cap a les estacions de treball on els usuaris la podran fer servir per a les seves investigacions. Cerdanyola.cat

No hay comentarios: